HYDROTECT

ИСТОРИЯ НА БИОАКТИВНАТА КЕРАМИКА

Концепцията на биоактивната керамика произлиза през 60-те години в Япония, където в лабораториите на Университета на Токио се провеждат серия от експерименти върху оксиди, в опити да се постигне химическа реакция чрез светлината. Експериментите довеждат до първия фотокаталитичен ефект. През 1967г. изследователите Акира Фюджишима /Akira Fujishima/ и Кеничи Хонда /Kenichi Honda/ откриват активния почистващ ефект на титановия диоксид (TiO2), когато е обект на фотокатализация. Те изучават феномена, познат в днешно време като “Хонда-Фюджишима Ефект” и публикуват резултатите от изследването си в статия “Оценка на ефекта от фотокатализатор (TiO2)”, публикувана в списание “Nature“ през 1972г. В конкретния случай, реакцията получена от потапянето на титанов диоксид в кристалната му форма и фрагмент от платина във вода и след излагането им на светлина, водят до получаването на газови мехурчета. По този начин, само с присъствието на светлина и без никаква електрическа енергия, водата се разлага на кислород и водород. Високият капацитет на окисление на TiO2 е известен с това, че е в състояние да унищожи много органични съединения. Въз основа на това, в средата на 90-те години, екип от инженери на японския лидер Тото, разработват и патентоват пасивното почистващо действие на Фотокатализис:Hydrotect. Комбинацията от разграждащото действие на титановия диоксид и предимствата на супер-водоустойчивата повърхност, която под въздействието на ултравиолетовите лъчи е в състояние да намали ъгъла на контакт с водата, проправя пътя за ново поколение самопочистващи се повърхности.

LAMINAM + HYDROTECT

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА

В резултат от ключовото споразумение за сътрудничество, подписано с японския гигант ТОТО, днес Laminam може да гарантира на своите клиенти Hydrotect – иновативно самопочистващо третиране за керамични плочки.

Фашите третирани с Hydrotect са иновативен тип еко-съвместими продукти, които могат да генерират химически и биологически реакции, които от своя страна усилват анти-бактериалните качества, намаляват замърсителите, подпомагат самопочистващите свойства на повърхностите и до голяма степен подобряват качеството на средата, в която са използвани. С течение на времето процесите не се нуждаят от електричество, енергия или подновяване на съединенията, за да се поддържа реакцията.

Hydrotect е уникална технология, която превръща повърхностите в самопочистващи се. Външните повърхности третирани с Hydrotect реагират с ултравиолетовите лъчи, както слънчеви, така и от изкуствени източници, и разлагат всички органични вещества, неутрализиращи азотни киселини (NOx) с почистващ ефект. Този процес, освен че прави материала самопочистващ се, освежава и въздуха. Този вид покритие може да бъде използвано и на закрито. Например, употребата на керамични фаши, третирани с технологията Hydrotect на Laminam на публични места, предотвратява разпространението на микроби и бактерии и премахва лошите миризми, произтичащи от тяхното действие.

   1.САМОПОЧИСТВАЩИ

Повърхностите покрити с Hydrotect® имат супер хидрофилни свойства. Когато вали се образува филм от вода, който отмива мръсотията.

   2.ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА

Когато слънцето грее върху повърхността се образува активен кислород, който при контакт със замърсителите ги превръща в безвредни материали.

Азот Серни Оксиди Активен Кислород

Къща с покритие Hydrotect® (с размери приблизително 150 кв. м.) прочиства същото количество въздух, колкото залесена площ с размерите на четири тенис игрища
( приблизително 1000м2).

Разгражда същото количество мононатриев оксид като 11 коли, движещи се с приблизително 30 км в час, в продължение на 24 часа.

   3.АНТИБАКТЕРИАЛНИ

Hydrotect® има антибактериално свойство, когато се използва в закрито помещение, защото елиминира бактериите при допир с матeриала.

   4.БЕЗ МИРИЗМИ

Антибактериалният ефект на Hydrotect спомага за премахването на неприятните миризми, произтичащи от наличието на бактерии и микроби, дори и без светлина.